Premijas žeriasi amerikiečiai

 

  

C.Matheris (kairėje) ir G. F. Smootas paskelbti 2006-ųjų Nobelio fizikos premijos laureatais.

Amerikiečiai toliau niekam neužleidžia šių metų Nobelio mokslo premijų laureatų sosto.

Pirmadienį Nobelio medicinos premijos buvo paskirtos dviem JAVatstovams, o antradienį dar du šios šalies fizikai paskelbti premijos laureatais.

Už galaktikos ir žvaigždžių kilmės tyrinėjimus, patvirtinančius Didžiojo sprogimo teoriją, premija paskirtas Johnui C. Matheriui ir George'ui F. Smootui.

Kaip teigiama Švedijos mokslų akademijos pranešime, amerikiečių mokslininkų duetas buvo pagerbtas už idealiojo spinduolio formos ir kosminių submilimetrinių bangų foninės spinduliuotės anizotropijos atradimą.

Šie du mokslininkai pasidalys 10 mln. Švedijos kronų (3,7 mln. litų).

60 metų J. C. Matheris yra Merilande veikiančio NASA Goddardo kosmoso skrydžių centro vyresnysis astrofizikas, o 61 metų G. F. Smootas dėsto fiziką Kalifornijos universitete Berklyje.

Kaip pabrėžiama akademijos pranešime, G. F. Smootas ir J. C. Matheris vaisingai pasinaudojo sėkmingos orbitinės observatorijos "Cobe", kurią NASA paleido 1989 metais, matavimais.

"Cobe" matavimas gauti rezultatai parėmė prielaidą, kad visata atsirado po Didžiojo sprogimo, nes tik tokiu atveju įmanoma paaiškinti kosminių submilimetrinių bangų foninę spinduliuotę.

Pagal Didžiojo sprogimo teoriją visata susiformavo po kataklizminio sprogimo, įvykusio maždaug prieš 13,7 mlrd. metų.

Amerikiečių mokslininkų atrasta reliktinės spinduliuotės anizotropija yra visatos būklės netrukus pro Didžiojo sprogimo "kopija".

Reliktinė spinduliuotė sklido, kai visatos temperatūra siekė maždaug 3 tūkst. laipsnių Celcijaus.

Tuo metu, kaip rodo laureatų tyrimai, visatos materija nebebuvo vienalytė, bet pradėjo jungtis į darinius, iš kurių vėliau susiformavo galaktikos.

Reliktinė spinduliuotė - kosminė elektromagnetinė foninė spinduliuotė, maždaug tolygiai pasiskirsčiusi visomis kryptimis.

Už reliktinės spinduliuotės atradimą 1978 metais jau buvo paskirta Nobelio premija.

Laureatų tyrinėjimuose įrodytas spektrinių reliktinės spinduliuotės ir idealiojo spinduolio savybių atitikimas įrodo, kad visata atsirado Didžiojo sprogimo metu.

Šiųmetis Nobelio premijų sezonas prasidėjo pirmadienį paskelbus apdovanojimus už laimėjimus medicinos srityje.

Jie atiteko amerikiečiams Andrew Fire'ui ir Craigui Mello už fundamentalaus ribonukleorūgšties mechanizmo, kuris kontroliuoja genetinės informacijos srautą, atradimą.

 

 

"Routers", BNS ir "Lietuvos ryto" inf.

¬atgal