Dalyvavome 42-ojoje tarptautinėje fizikos olimpiadoje

 

2011 metų 42-oji tarptautinė fizikos olimpiada vyko Tailando sostinėje Bankoke liepos 9 – 19 d. Dalyvavo komandos iš 84 pasaulio šalių. Lietuvos fizikų olimpinę rinktinę sudarė 3 dvyliktokai ir 2 vienoliktokai – Vladas Jurkevičius (12 klasė, Vilniaus licėjus), Vainius Ūdra (12 kl., Vilniaus licėjus), Dainius Kilda (12 kl., Kauno technologijos iniversiteto gimnazija), Marius Kerys (11 kl., Skuodo Pranciškaus Žadeikio gimnazija) ir Gintas Trumpa (11 kl., Rokiškio „Romuvos“ gimnazija). Komandai vadovavo profesoriai Pavelas Bogdanovičius (Teorinės fizikos ir astronomijos institutas, Vilniaus universitetas) ir Edmundas Kuokštis (Vilniaus universitetas).

 

Taip pat norime atkreipti dėmesį, kad šiemet pirmą kartą Lietuvos dalyvavimo tarptautinėse fizikos olimpiadose istorijoje turime išimtį, kai vienas komandos narių – Dainius Kilda – yra ne mūsų „Fizikos olimpo“ mokyklos absolventas ar moksleivis, nes iki tol nuo pat mokyklos įkūrimo 1994-aisiais visi Lietuvos mokinių komandos tarptautinėse fizikos olimpiadose nariai buvo tik „Fizikos olimpo“ moksleiviai.

 

Kaip jau įprasta, olimpiados užduotis sudarė 3 teoriniai uždaviniai ir kitą dieną atliekamos 2 eksperimentinės užduotys. Šiemet teorinės užduotys buvo gana sunkios, eksperimentinės – įdomios ir elegantiškos, o lietuvių rezultatai – kuklūs: 1 bronzos medalis (V. Ūdra) ir 3 garbės raštai (V. Jurkevičius, D. Kilda, M. Kerys). Mums pasitempti tikrai yra kur, pvz., visi 5 estų komandos nariai, kaip kad mes pernai, šiemet buvo apdovanoti medaliais – laimėjo 1 aukso, 1 sidabro ir 3 bronzos medalius (mūsų Gabijai Žemaitytei pernai iki aukso nedaug, bet pritrūko...). Apskritai nugalėtojų gretose dominuoja pietryčių azijos atstovai (pvz., iš 7 pačių geriausių 5 yra Taivano moksleiviai).

 

Olimpiados dalyviai turėjo gana intensyvią kultūrinę programą – susipažinome su Tailando gamta, kultūrinėmis ir etninėmis tradicijomis. Tailande gyvena beveik 65 mln. gyventojų, iš kurių 95 % –budistai, sostinėje Bankoke įsikūrę apie 10 mln. žmonių. Tailandiečiai garbina savo monarchą ir princesę. Beje, dabartinis karalius Rama 9-asis – ilgiausiai pasaulyje valdantis monarchas – jis soste jau 65-eri metai. Olimpiadą atidarė, savo buvimu pagerbė ir nugalėtojams apdovanojimus įteikė pati Tailando princesė.

 

Kitąmet, 2012-aisiais, 43-ioji tarptautinė fizikos olimpiada vyks dviejuose kaimyninės Estijos miestuose – Taline ir Tartu. Na, o eilė šį grandiozinį tarptautinį renginį surengti Lietuvoje irgi ne už kalnų – Lietuva yra padavusi paraišką olimpiadą Lietuvoje surengti už 9-erių metų, 2020-aisiais, taigi 51-oji tarptautinė fizikos olimpiada turėtų vykti Lietuvoje.

 

Maloniai visus kviečiame susipažinti su šių metų 42-osios olimpiados užduotimis ir... pabandyti jas išspręsti. Olimpiados akimirkų nuotraukas ir užduočių sąlygas rasite žemiau, o priemones eksperimentinėms užduotims atlikti – doc. Alyčio Gruodžio puoselėjamoje „Fizikos olimpo“ eksperimentinių užduočių laboratorijoje, nes iš olimpiados parsivežėme visą ten buvusių eksperimentinių užduočių įrangos komplektą.


 

Prof. Edmundas Kuokštis


2011 m. liepos 28 d.
 

 

 

XLII TFO UŽDUOTYS IR SPRENDIMAI

Teorinės užduotys

1 užduotis

Sprendimas Atsakymų lapas

2 užduotis

Sprendimas Atsakymų lapas

3 užduotis

Sprendimas Atsakymų lapas

Eksperimentinė užduotis

1 užduotis

Sprendimas Atsakymų lapas

2 užduotis

Sprendimas Atsakymų lapas
  

 

 
Vilniaus oro uoste prieš išvykstant į olimpiadą (iškairės) Lietuvos mokinių komandos nariai Dainius Kilda, Vainius Ūdra, Vladas Jurkevičius, Gintas Trumpa, Marius Kerys bei komandos vadovai profesoriai Pavelas Bogdanovičius ir Edmundas Kuokštis.  2011 07 09
 
 

Pakeliui į olimpiadą Vainius Ūdra basas Vienos oro uoste. Kadangi tik jis vienas vėliau laimėjo medalį, gal basos kojos ir buvo tas pergalę lėmęs talismanas?:)

 
Jau Bankoke.
 
 

Bankokas per mūsų viešbučio langą.

 
Šokiai pagal senas tailandietiškas tradicijas.
 
 

Tailando karalius Rama 9-asis, valdantis jau 65-erius metus, visur garbinamas.
 

 
Tviska karaliaus rūmų auksas.
 
 

Komandos vadovų laisvalaikis ant tailandietiško dramblio.
 

 
Lietuvos komandos vadovai profesoriai Edmundas Kuokštis (kairėje) ir Pavelas Bogdanovičius olimpiados užduočių vertimo salėje.  

Vainius Ūdra (viduryje) su vieninteliu šioje olimpiadoje Lietuvos komandos iškovotu bronzos medaliu.
 

 
Atsisveikinimo vakarienė.
 
 

Jau Vilniaus oro uoste. 2011 07 19


Daugiau informacijos:  APIE XLII TARPTAUTINĘ FIZIKOS OLIMPIADĄ 
 
Šis tekstas interneto svetainėje www.olimpas.lt skelbiamas nuo 2011 08 05.